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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  28/02/2013
Data da última atualização:  06/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CUNHA, C. R. da; ALCÂNTARA, M. R.; VIOTTO, W. H.
Afiliação:  CLARISSA RESCHKE DA CUNHA, CPAF-AC; Maria Regina Alcântara; Walkiria H. Viotto.
Título:  Effect of the type of emulsifying salt on microstructure and rheological properties of "requeijão cremoso" processed cheese spreads.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science, Chicago, v. 77, n. 8, 2012.
DOI:  10.1111/j.1750-3841.2012.02797.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The role of different types of emulsifying salts-sodium citrate (TSC), sodium hexametaphosphate (SHMP), sodium tripolyphosphate (STPP) and tetrasodium pyrophosphate (TSPP)-on microstructure and rheology of "requeijão cremoso" processed cheese was determined. The cheeses manufactured with TSC, TSPP, and STPP behaved like concentrated solutions, while the cheese manufactured with SHMP exhibited weak gel behavior and the lowest values for the phase angle (G"/G'). This means that SHMP cheese had the protein network with the largest amount of molecular interactions, which can be explained by its highest degree of fat emulsification. Rotational viscometry indicated that all the spreadable cheeses behaved like pseudoplastic fluids. The cheeses made with SHMP and TSPP presented low values for the flow behavior index, meaning that viscosity was more dependent on shear rate. Regarding the consistency index, TSPP cheese showed the highest value, which could be attributed to the combined effect of its high pH and homogeneous fat particle size distribution.
Palavras-Chave:  Citrato de sódio; Composición alimentaria; Creamy cheese; Emulsificadores; Hexametafosfato de sódio; Pirofosfato tetrassódico; Propiedades rheológicas; Quesos fundidos; Sal emulsificante; Sodium hexametaphosphate; Tetrasodium pyrophosphate; Tripolifosfato de sódio.
Thesagro:  Composição de alimento; Propriedade reológica; Requeijão.
Thesaurus Nal:  Emulsifiers; Food composition; Processed cheeses; Rheological properties; Sodium citrate; Sodium tripolyphosphate.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77659/1/Effect-of-the-type-of-emulsifying.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC24641 - 2UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  09/10/2001
Data da última atualização:  12/07/2007
Autoria:  LIMA, G. J. M. M. de.
Afiliação:  Embrapa Suinos e Aves.
Título:  Misturador de racao Embrapa-Bergazzi BMV-500E.
Ano de publicação:  1997
Fonte/Imprenta:  Concordia: Embrapa Suinos e Aves, 1997.
Páginas:  2p.
Idioma:  Português
Notas:  Folder
Palavras-Chave:  Misturador; Ration.
Thesagro:  Ração.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA6823 - 1UMTFL - --29022001.02902
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